Korte broeken naaien! | DIY (met gratis patroon)

Voor onze vakantie heb ik bijna aan de lopende band korte broeken zitten naaien. Ik heb namelijk zo’n leuk patroon gevonden! Ontzettend makkelijk en ook nog een leuk model. Eerst maakte ik er 1 voor de kleine meid, dat werden er al gauw 3, en inmiddels heb ik er zelf ook 1. Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet.

Korte broeken naaien

Dat naaien 1 van mijn hobby’s is, weten jullie inmiddels wel. En rokjes naaien doe ik het liefst. Want: snel klaar en ontzettend leuk resultaat. Ik heb dan ook al verschillende rokjes voor mijn dochter (en mijzelf) in elkaar gedraaid. Tot ik op dit patroon stuitte. Want dit gaat echt zo super makkelijk, bijna net zo makkelijk als een rokje naaien! Dit is een zogenaamde sport short, een korte broek met boordelastiek. Dus zonder zakken of knopen, heel rechttoe rechtaan. En daar hou ik van! Het patroon komt van deze site, en daar staat ook de uitleg in het Engels.

Wat heb je nodig?

korte broeken DIY (1)-

 • het patroon voor dames of kinderen.
 • ongeveer een halve meter stof: dit is wel afhankelijk van hoe je de boord gaat maken. In het patroon wordt gesproken over een boord van dezelfde stof, maar ik koos voor boordelastiek. Dan heb je uiteraard minder stof nodig. Als je het patroon uit het papier hebt gehaald, kun je precies zien hoeveel je nodig hebt.
 • biaisband (of anders een biaisband-maker, als je baisband van de stof wilt maken). Ook hier is het weer afhankelijk van je stof hoeveel je nodig hebt: je kunt het nameten: 2 keer de ronde kanten van het voor- en achterpand (geloof dat je aan zo’n 2 meter genoeg hebt).
 • boordelastiek voor de boord (als je mijn werkwijze volgt)
 • uiteraard je naaimachine en garen in bijpassende kleuren.

En zo maak je het

Kies je maat uit de patroondelen en knip deze uit, ook uit de stof.

korte broeken DIY (2)-

korte broeken DIY (3)-

Leg de voorpanden en de achterpanden op elkaar en speld de kruisnaden (die ik aanwijs). Die naai je vervolgens ook vast.

korte broeken DIY (4)-

Leg dan de korte uiteinden op elkaar en speld deze vast. Naai vervolgens, zodat je het voorpand aan het achterpand heb zitten.

korte broek naaien

Vervolgens ga je het biaisband spelden: je begint aan het voorpand en spel helemaal door naar het achterpand. Hier deed ik het overigens nog netjes, zoals je biaisband aan hoort te zetten. Inmiddels vouw ik het biaisband gewoon dubbel, en naai ik het er zo aan…

Aan de andere kant van de broek doe je hetzelfde, dat komt er ongeveer zo uit te zien als in dit plaatje.

Vervolgens knip je in de rondingen het biaisband een beetje in: dit doe je zodat je de ronding beter kunt maken met het band. Er komt dan niet teveel spanning op de stof te staan (als je de snelle methode gebruikt, kun je dit dus niet doen).

Vervolgens vouw je het biaisband naar binnen, zodat je een net afgewerkt randje krijgt, en dat speld je goed vast.

Vervolgens naai je heel netjes in het ‘gootje’ het biaisband vast.

En als je dat aan beide kanten hebt gedaan, en je vouwt je broek in model, dan lijkt hij al bijna af!

De zijkanten

Hier moet je even goed opletten, want mijn eerste broek (deze dus), ging hier een beetje mis.. Het is namelijk de bedoeling dat je de zijnaden van de broek via een overlap maakt.

Je vouwt dan als het warde het deel van het achterpand over het voorpand heen, zodat je het vast kunt naaien.

Zoals dit dus. Je ziet dan het biaisband van het achterpand eigenlijk niet meer. Dit speld je vast. Het leuke is dat je de broek zo ook nog wat smaller kunt maken als je een slank kind hebt (of als je zelf wat slanker bent. Meten is weten!).

Aan het andere been doe je hetzelfde, alleen moet je het dan dus NIET doen zoals in mijn foto: ook hier moet je het achterpand-gedeelte naar voren halen, dus eigenlijk in het spiegelbeeld van de andere kant.

Dat naai je dan ook weer vast.

Misschien vind je dit ook leuk: een zomerse tas naaien

De boord er aan zetten

Als je de boord van stof wilt maken, kun je het beste even de foto’s via hier volgen. Ik gebruikte boordelatiek in al mijn broekjes en ben nog steeds blij met die keuze.

Je deelt het broekje in 8 gelijke stukken en doe hetzelfde met het boordelastiek. Dan zet je de markeerpunten op elkaar en je naait het boordelastiek aan de broek

paroon korte broek naaien

En dan is dit je resultaat: een super leuk en zomers kort broekje!

Ook een rood geruit exemplaar is inmiddels aan de collectie van mijn dochter toegevoegd en ze draagt ze met veel plezier. Ze gaan makkelijk aan en uit, en omdat ik dunne katoen gebruikte, zijn ze lekker luchtig (en snel droog als ze toch nat worden).

Voor mezelf koos ik een iets ander design: een pied de cocq, met zwart satijnen biaisband en een zwart boordelastiek met witte stip. Staat ook prachtig met een zwarte panty eronder (weet ik inmiddels!).

Als we terug zijn van vakantie ga ik er nog veel meer maken, want dit patroon is gewoon zo ontzettend leuk!

Wat vind jij van deze korte broek? En wat is jouw favoriete patroon om te naaien?

xx
Loes24 Reacties

 1. Vyella
  13 juli 2017 / 22:08

  Wat onwijs tof!!!! Ga ik zeker proberen!

 2. Ingrid
  9 mei 2018 / 15:06

  Ik zie dat de maten in inches staan
  Wijkt dit veel af van de gewone maten?

  • Loes
   Auteur
   10 mei 2018 / 21:42

   Je moet even meten hoe breed je heup is (in inches). Dan weet je welke maat je moet nemen. En als je geen inch-meetlint hebt (meestal staat 1 kant in cm’s en 1 kant in inches). Anders moet je de maat uitrekenen: een inch is 2.54 cm.

 3. Rebekka Woudstra
  5 juli 2018 / 21:23

  Is het patroon incl of excel naadwaarde? Ik kan het nergens terug vinden

  • Loes
   Auteur
   9 juli 2018 / 22:04

   Hoi Rebekka, ik heb zonder naad geknipt, dus het patroon heb ik inclusief naadwaarde gebruikt.

 4. Wendy Aerts
  10 augustus 2018 / 13:08

  Beste Loes, bedankt om het patroon te delen. Het is inderdaad zalig patroon om te maken. Gisterenavond rond 22.00 uur heb ik het patroontje afgedrukt. Ik heb gewerkt tot 1.20 u en heb het shortje vandaag afgewerkt. Enkel de elastiek moet ik er nog in doen. Ik was vergeten naadwaarde toe te voegen, maar mijn dochter is 7 jaar en het maatje dat ik genomen heb is 8 – 9 jaar. Dus zal ze er wel inpassen.

 5. Simone
  8 mei 2019 / 13:46

  Vraagje over het patroon. Als ik dat uitprint (op A4 formaat) heb ik dan meteen de juiste maat voor het broekje? Of moet ik het anders doen… Ik heb maat 92 nodig voor mijn dochter.

  • Loes
   Auteur
   8 mei 2019 / 14:47

   A4 printen inderdaad. Je krijgt dan 6 blaadjes. Die moet je aan elkaar plakken en dan de juiste maat eruit knippen. Wel even het controle vierkant controleren met een centimeter.

   • Simone
    9 mei 2019 / 23:39

    Dankjewel voor je reactie! Inmiddels begonnen en wat wordt het leuk!! Bedankt alvast voor het delen 🙂

 6. Vera Wiegman
  8 juli 2019 / 14:12

  Lijkt me een super patroon. Heb nu eindelijk een mooi stuk stof, maar ik snap nu niet biaisband moet vast maken.

  • Loes
   Auteur
   8 juli 2019 / 14:15

   Er staat een linkje naar een YouTube video. Of kijk anders even goed naar de foto. Je moet het biais-band als het ware open vouwen en met de goede kant op de stof spelden.

   • Vera Wiegman
    10 juli 2019 / 12:03

    Bedankt voor de reactie. Ik heb meteen gekeken en snap het nu helemaal.

 7. Vera Wiegman
  10 juli 2019 / 12:29

  En nog een vraagje. Ik zie bij het patroon veel meer vormen staan dan bij het plaatje onder ‘wat heb je nodig’.

  • Loes
   Auteur
   10 juli 2019 / 13:22

   Je moet het patroon nog in elkaar plakken. Het patroon kan afgedrukt worden op a4-formaat, alleen op 1 a4 staat maar een deel van het patroon. Je moet alles aan elkaar plakken en dan uitknippen: dan heb je een voor- of achterpand.

 8. Kristel Redant
  16 juli 2019 / 22:30

  Beste Loes,
  Wàt een zalig broekje!
  Kan ik dit shortje ook maken in rekbare stof?
  Kan ik dan NIET rekbare biais gebruiken?

  Alvast bedankt om dit patroon voor iedereen beschikbaar te maken 🙂

  • Loes
   Auteur
   16 juli 2019 / 22:51

   Hi Kristel, dat kan denk ik wel, maar dan zou ik wel voor wat dikkere stof gaan. Niet van die hele fladderige dunne tricot zeg maar. Ik denk dat je broek dan hele rare pijpen krijgt met niet-rekbare biais. Wel goed spelden en niet te hard trekken onder de naaimachine. Misschien zelfs wel even met de hand vastzetten met rijgdraad. Groetjes Loes

 9. Froukje
  13 maart 2022 / 11:06

  Hi Loes,

  Een prachtig patroon..
  Ik wil deze korte broek ook graag maken in maat 164/170.. is er voor deze maat ook een patroon te downloaden.

  Groet Froukje

  • Loes
   Auteur
   16 maart 2022 / 10:20

   Via de link in het artikel kun je ook de kindermaten vinden. De maten zijn niet identiek aan hoe wij het in NL doen, maar met goed meten kom je een heel eind.

 10. 21 juni 2022 / 13:47

  waarom moet het bij de ene kant de voorkant naar voren van, dus op de foto met het roze biasbandje zie je het bandje naar voren en de andere kant het bandje naar achteren, dus wat je schreef in spiegelbeeld. ik vind het mooier alle 2 dezelfde kant op, kan dat ook?

  • Loes
   Auteur
   23 juni 2022 / 11:29

   Dat denk ik wel 🙂
   Wat je zelf het mooist vind uiteraard.
   Ik vind het het mooist als beide zijden hetzelfde zijn: dus van allebei het achterpand over het voorpand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *