Kerst DIY: een gebreide ster aan de muur

kerst DIY gebreide ster

Ha, nu de kerstboom staat kriebelt het helemaal om allerlei leuke kerstdingen te knutselen. Al een hele tijd geleden schreef ik al eens een review over mijn kleine breimolentje (hier). Ik vind dat dus echt een leuk ding, alleen weet ik niet zo goed wat ik met het resultaat moet soms (zo’n gepunnikte draad). Nu alles dus zo fijn in kerstsfeer is kwam ik op het idee om met ijzerdraad een ster te maken, en de gepunnikte draad er omheen te maken. Zo kun je eigenlijk in elke kleur een kerstster maken. Het klinkt misschien wel een beetje oubollig, een gebreide ster (haha), maar het is stiekem heel erg leuk! Ik laat je zien hoe ik hem maakte.Wat heb je nodig?

 • ijzerdraad
 • wol in een kleur die je leuk vindt (ik gebruikte paarse wol)
 • een breimolentje of punnikklosje
 • tangetje om het ijzerdraad te knippen
 • dikke stopnaald

En zo maak je het

Allereerst bepaal je welke vorm je gaat gebruiken. Ik koos voor een ster, maar je kunt natuurlijk elke willekeurige vorm gebruiken die je zelf wilt. Wel is het handig om er een soort sjabloon van te hebben. Ik had een dienblad in de vorm van de ster. Met een meetlint ging ik na hoe lang het ijzerdraad moest zijn (en dus ook de gepunnikte draad). In mijn geval 140 cm, dus daar telde ik nog een beetje bij op voor de bevestiging.

Vervolgens buig je de hoeken rondom de ster, ik gebruikte nog steeds het dienblad als sjabloon.

Zoals je ziet is mijn draad wel een beetje wiebelig.

Vervolgens punnik je de draad, ook 140 cm dus, om dat hele ster te bedekken met de gebreide draad.

Dan is het best een gepruts om de ijzerdraad in de gebreide draad te krijgen.

Je zet de draad dan aan 1 kant van de ster goed vast.

En vervolgens maak je de draad aan de andere kant ook goed vast, zodat je gebreide draad niet los kan schieten.

Zet ook het ijzerdraadje zo vast dat de ster ‘dicht’ is. En maak dan met het overgebleven ijzerdraad een lusje om de ster op te hangen.

Een gebreide ster aan de muur

En zo hangt ie aan de muur, de gebreide ster.

Als ik eerlijk ben, is het wel een beetje een wiebelig exemplaar. Het ijzerdraad is dus te dun en is niet sterk genoeg. Door ‘m op te hangen, krijgt ie een beetje een klunzige vorm. Voor nu wel grappig, maar als ik dit nog een keer weer wil maken, moet ik dus op zoek naar dikker ijzerdraad. Iemand een idee waar dat te krijgen is?

xx
Loes
WSave

Save

5 Reacties

 1. 13 december 2016 / 08:42

  Ik heb eens een woord met de hand gepunnikt wat een werk was dat, maar het was opzich best goed gelukt. Hoe sommigen het zo strak krijgen is voor mij een raadsel

  • Loes
   Auteur
   14 december 2016 / 13:34

   Haha, ja, pff wat een werk! Heb ook wel een punnikklosje liggen, maar weet niet zo goed hoe het beginnetje moet en dit gaat nu echt veel sneller 🙂

 2. Liselotte
  13 december 2016 / 14:43

  Staat toch leuk! Volgens mij zag ik het eens ergens gedaan met een verbogen kledinghanger (zo’n ijzeren dus), kan je ook nog proberen als je die in huis hebt!

  • Loes
   Auteur
   14 december 2016 / 13:33

   Oh ja, dat is een goede tip! Moet er nog ergens wel wat hebben liggen van de stomerij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *