Getest: een breimolen om te punniken | DIY

breimolen punnikmolen

Een tijdje terug was ik bij de groothandel in Weesp en daar liep ik deze ‘breimolen’ tegen het lijf. Ik vond punniken vroeger best leuk, ware het niet dat het altijd zo ver-schrik-ke-lijk lang duurde voordat je een beetje resultaat had. Om er vervolgens ook nog eens niets mee te doen. Met dat ’trauma’ in mijn achterhoofd dacht ik: dit lijkt me wel wat! En zo ging ‘ie mee naar huis. Vandaag laat ik zien hoe dit dingetje werkt, en of ik er blij mee ben. Kijk je mee?

breimolen (1)

De verpakking. Een mooi klein doosje dat je prima op kunt bergen! Deze breimolen is van prym.

breimolen (2)

Maar het gaat natuurlijk om de inhoud! Een breimolen, een slinger, een gewichtje en een handleiding.

breimolen (3)

Als eerste bevestig je de slinger aan de breimolen: zo kun je straks ronddraaien.

breimolen (4)

Dan moet je de draad ‘inrijgen’. Die moet aan de buitenkant door het gat, dan door de uitsparing richting binnenkant, en dan door de blauwe buis naar beneden. Het is overigens ook belangrijk om te controleren of alle ‘pinnetjes’ van de grijpers naar beneden staan.

breimolen (5)

En als de draad er door is, hou je ‘m met 1 hand vast en kun je zachtjes beginnen met draaien aan de hendel. Je draait altijd voorwaarts.

breimolen (6)

De kleine ‘grijpertjes’ aan de binnenkant pakken de draad dan vanzelf op. In de eerste ronde is het belangrijk om alleen de 1e en de 3e grijper te laten pakken, je slaat dus 2 en 4 over.

breimolen (7)

Zo dus. Langzaam draaien!

breimolen (8)

Dan kan je het gewicht aan de onderkant vastmaken.

breimolen (9)

En vervolgens kan je de 2e toer draaien: ook dit doe je nog voorzichtig.

breimolen (10)

Vanaf de 3e toer kun je iets sneller draaien.

breimolen (11)

En al heel snel zie je dan dat de sliert uit de onderkant komt, jeej!

breimolen (12)

Ik merkte tijdens het draaien dat het draad steeds een beetje vast komt te zitten in de ‘buitentoevoer’. Dat heb ik opgelost door mijn vinger steeds zo het draad te laten begeleiden.

breimolen (13)

En als je dan verder komt, moet je ook steeds het gewicht een stukje opschuiven. Doe je dat niet, dan raakt alles akelig in de knoop bovenin (en ik spreek uit ervaring, was het de eerste keer vergeten :-)).

breimolen (14)

Op het laatst maakte ik de sliert maar vast aan het gewicht: omdat het ontzettend draait krijgt je alles ander in de knoop.

breimolen (15)

Als je klaar bent, knip je de draad gewoon af en draai je net zo lang door totdat de grijpers de draad niet meer pakken.

breimolen (16)

Dan haal je je werk aan de onderkant er uit, en ik was iets te laat met fotograferen, maar met een kleine haaknaald kun je dan zo de draad door de lussen halen, zodat je werk goed vast zit.

breimolen (17)

En dan is dit het resultaat. Ik denk echt dat dit nog geen 5 minuten heeft gekost. Zo snel ging het!

breimolen (18)

En ik gebruikte mooi garen dat van kleur versprong, ziet er prachtig uit toch? Ik ben er helemaal blij mee!

Wat ik er mee heb gedaan? Dat kun je hier lezen! Ok, een tipje van de sluier:

draadmandjes (6)

Leuk he?

Heb jij ook zo’n jeugdtrauma aan de punnikklosjes? En wist jij dat dit bestond? Wat zou je van zo’n draad willen maken? Ik ben benieuwd!

xx
Loes

Delen:

4 Reacties

 1. Anita de Weerd
  29 april 2018 / 12:37

  Hoi Loes,
  ik heb ook het breimolentje gekocht.
  welke soort wol kan je beste gebruiken?

  Groetjes Anita

  • Loes
   Auteur
   29 april 2018 / 14:18

   Hoi Anita, wol en acryl gaan allebei goed bij mij, zolang het maar niet te dik is (max breimaat 5). Katoen gaat hopeloos vastzitten bij mij. Er moet dus in elk geval iets ‘wolligs’ in de mix zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *