Een speenkoord haken | Gastblog

Ons middelste zusje is zwanger en dat betekent dat we de knutselspullen voor baby-cadeautjes uit de kast kunnen trekken, want er is zoveel leuks te maken voor een baby! Margot bij het spits af met een ontzettend schattig project: een speenkoord haken. Overigens hoef je het niet voor speentjes te gebruiken: zo’n koord is ook ontzettend handig om knuffeltjes aan te vervoeren. Dan raak je ze niet kwijt! En sorry voor de jongens-mama’s: dit is een speenkoord voor meisjes!Een speenkoord haken

Een speenkoord is echt zo’n project wat je super snel in elkaar hebt. En je hoeft er gelukkig ook niet heel goed voor te kunnen haken. Margot laat je stap voor stap zien hoe het moet.

Dit heb je nodig

speenkoord haken (1)-

 • haaknaald in maat 4
 • groen garen (geschikt voor maat 4 haaknaald)
 • garen voor de roos geschikt voor maat 4 haaknaald (in roze of wit, of een andere kleur als je dat leuk vindt)
 • een schaartje
 • bretelclips / speenkoordclips
 • een naald die dik genoeg is voor het garen wat je hebt

En zo maak je het

Je begint met een ketting van 57 lossen.

Rij 1: start in de 6e steek vanaf de haaknaald. Haak een stokje, 2 lossen en dan nog een stokje in dezelfde steek, daarna weer 2 lossen.
Sla 2 steken over, en haak weer een stokje, 2 lossen, een stokje (zelfde steek) en twee lossen. Sla weer 2 steken over en herhaal dit tot het einde.

Rij 2: Haak 3 lossen en draai je werk om. Haak 5 stokjes in de eerste  losse ruimte, haak een vaste in de volgende losse ruimte, herhaal dit 5 keer.

Je haakt 6 stokjes in de ruimte (de ketting van 3 lossen was ook een stokje).

Vervolgens haak je 9 stokjes in de volgende losse ruite, en weer een vaste in de daarop volgende ruimte. Dit doe je ook 5 keer in totaal.

Daarna haak je 12 stokjes in de losse ruimte (het is een beetje krap, maar het kan wel). Tussendoor haak je steeds een vaste. Dit doe je tot het einde van de rij. Je laatste steek is een vaste.

Het werk krult al mooi. Nu is het een kwestie van de roos mooi opvouwen (je kunt ‘m rond je pink draaien). Aan de onderkant naai je de roos vast met de naald.

Dan is het tijd om de clip te bevestigen, dit doe je met de naald en garen in dezelfde kleur.

Met groen haak je 80 lossen en dan maak je dit bandje ook vast aan de roos.

Dat ziet er dan zo uit.

En dan is je speenkoord klaar!

Een roze roos is ook erg mooi, hoewel Margot dus vond dat deze een beetje te groot werd. Ik denk dat ik het met haar eens ben: de witte is helemaal goed qua formaat. Klaar om in gebruik te worden genomen door ons nichtje!

Super leuk gedaan toch? Ga jij een speenkoord haken?

xx
Loes

P.s. Ik haakte al eerder een speenkoord, een die niet specifiek voor jongens of voor meisjes is. Het patroon daarvoor vind je hier.
2 Reacties

 1. 23 augustus 2017 / 10:51

  Leuk…
  Zeg, heb jij zin om mee te pinnen op het groepsbord voor Nederlandstalige haakpatronen voor bloggers? Als je graag wil mag je me jouw email waarmee je op pinterest zit bezorgen (Ilse@kreanimo.be)

  • Loes
   Auteur
   1 september 2017 / 15:14

   Dat lijkt me erg leuk Ilse, ik ga je mailen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *