Een lief rokje voor dochterlief

DSCN3522
Afgelopen week was ik even met dochterlief (2,5 jr) in de stoffenwinkel, en toen kwam ik bovenstaand stofje tegen. Werkelijk zo prachtig! Ik kon ‘m niet laten liggen en nam een stukje mee, om een leuk rokje van te maken. Benieuwd hoe ik dat deed? Lees mee!

DSCN3524

Ik had dus een stuk stof gekocht (ongeveer 30 cm) en een stuk boordelastiek van 50 cm. Daar heb ik uiteindelijk nog best wel een stukje afgeknipt, omdat het anders te groot zou worden. Als maat voor het boordelastiek, heb ik een bestaand rokje uit de kast genomen. 1 cm naad erbij, en afknippen maar!

DSCN3525

Ik had pasgelden een patroon op papier getekend naar aanleiding van een ander rokje dat ik nagemaakt heb, en dat patroon heb ik nu weer gebruikt. Wel heb ik de rok iets langer gemaakt, omdat ik dit model ietsje langer wilde hebben.

DSCN3526

Dus knippen met een centimeter naad er om heen, en een centimeter of 5 langer dan het patroon (ook omdat ik er een ruime zoom in wil hebben in verband met omslaan). Op de foto heb ik het niet getekend, maar de volgende foto toont het resultaat na knippen).

DSCN3527

Zoals dit dus.

DSCN3528

Ik leg de delen met de goede kanten op elkaar en speld de zijkanten. Het boordelastiek leg ik dubbel en daar komt ook een speld in.

DSCN3529

Even in m’n naaigaren-stash kijken welke kleur ik ga gebruiken.. Ik kies voor grijs, omdat het boordelastiek deze kleur heeft.

DSCN3530

Ik stik het boordelastiek met een centimeter naad (ongeveer, ik laat het naaivoetje over de rechternaad van de stof lopen, en heb de naald op de meest linkse stand gezet).

DSCN3531

Daarna leg ik de naad aan beide kanten ‘plat’ en stik ik met een zigzag de naad vast, zodat er geen dikke ‘bobbel’ ontstaat.

DSCN3532

Dan stik ik de zijkanten van het rokje. Je hebt lang plezier van dit rokje: de pluizen liggen door het hele huis!

DSCN3534

Na het stikken werk ik de naden af met de lockmachine, en daarna stopt het pluizen gelukkig ook!

DSCN3535

Omdat de boord smaller is dan de stof, moet ik de boord straks uitrekken bij het aan de rok zetten.
Om het vloeiend te laten verlopen, is het van belang om voor de rok en de boord de ‘middens’ te bepalen, op die manier deel je het rokje en de boord in 8 stukjes, die je vervolgens netjes op elkaar kunt leggen, waardoor je maar kleine stukjes hoeft te trekken steeds. Het rokje heeft 2 zijnaden: die leg ik vervolgens op elkaar, en dan steek in spelden in de zijkanten: het rokje is dan in 4 delen verdeeld. Vervolgens leg je de spelden dan weer zo op elkaar dat je de helft van de helft kunt bepalen en daar steek je weer spelden in, en daarna moet je nog 2 spelden steken.

DSCN3536

Datzelfde doe je dus ook voor de boord: dan is de boord ook met 8 spelden verdeeld.
Dan de mooie truc:

DSCN3537

Zorg dat de spelden op de boord matchen met de spelden in het rokje (zoals de rode lijnen aangeven in het plaatje).
Je houdt dan een beetje speling in de stukken van het rokje (ten opzichte van de boord).

DSCN3538

Dat ziet er van binnen dan zo uit: je ziet dat het rokje breder is dan de boord, maar door deze manier van spelden, heb je overal (ongeveer) dezelfde ruimte tussen zitten.

DSCN3539

Als je dan gaat naaien, zet je de naald van de machine naar beneden in de stof, en dan kun je de boord zover uitrekken dat de stof van het rokje niet meer rimpelt: je naait dan tot de volgende speld.
Vervolgens laat je de naald weer in de stof staan, en dan ga je naar de volgende speld om de stof glad te trekken: dat naai je weer. En zo ga je door tot je rond bent.

Let op: niet aan de stof trekken als de naaimachinenaald naar boven staat, anders trek je de stof onder het voetje weg!

DSCN3540

Dan zit de boord er aan!

DSCN3541

Vervolgens maak ik er een brede zoom in onderaan, zodat de zoom niet terug gaat krullen.

DSCN3542

Omdraaien, en voila! Klaar is het snoezige rokje.

Reactie van dochterlief: ze draaide een rondje voor de spiegel en zei ‘Deze is parfect!!’.

Een groter compliment kon ik niet krijgen, *smelt*.

xx

Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *