Een goed begin van de dag: water met citroen! | Health

Water met citroen (4)

Op internet lees je veel verhalen over het effect van warm water met citroen (nog voor je een ontbijt nuttigt) op je lichaam. Vandaag doe ik mijn spreekwoordelijke duit in het online zakje.

Ik heb zelf best veel last van een opgeblazen buik. Sommige dagen meer dan andere dagen en ik ben er (nog) niet uit waar het precies door veroorzaakt wordt. Vervelend is het wel, want soms zie ik er uit of ik 20 weken zwanger ben (en trust me, dat vind ik echt niet leuk). Onder andere Rens Kroes adviseert om ’s ochtends de dag te beginnen met warm/lauw water met citroen.

Water met citroen (3)

Werking

Sap van de citroen stimuleert de reinigende werking van de lever door gifstoffen op te lossen. Dat klinkt natuurlijk al erg goed, maar daarnaast helpt het bij afvallen omdat de stofwisseling gestimuleerd wordt. Er zit veel vitamine C in citroen, en het schijnt een opgeblazen gevoel te verlichten.

Zelf heb ik het idee dat mijn buik minder opgeblazen is als ik dit ’s ochtends neem. Of dit puur psychologisch is, of echt door de citroen komt (of wellicht door het lauw warme water), durf ik niet precies te zeggen, maar ik voel me er wel prettig bij.

Wat het in ieder geval wel doet, is er voor zorgen dat je ’s ochtends al begint met een glas water, wat natuurlijk goed is voor hydratatie.

Ochtendritueel

Hoe ik het dan precies drink? Ik knijp een halve citroen uit in een theeglas (van ongeveer 250 ml). De andere halve citroen knijp ik uit in een bakje en dat zet ik in de koelkast voor de volgende dag. Dan vul ik de helft van het glas met kokend heet water uit de waterkoker en vervolgens vul ik het aan met koud water uit de kraan.

Vervolgens pak ik een rietje en drink ik het glas in 1 keer leeg. Het rietje is overigens om te voorkomen dat het zuur uit de citroen je tanden (glazuur) aantast. Daarna neem ik overigens nog mijn dagelijkse dosis vitamine B complex (voor mijn haar, op advies van de kapper), vitamine C (tegen blaasontsteking, op advies van de huisarts) en echinaforce (voor een goede weerstand). Vitamine B en C zijn wateroplosbare vitaminen, wat betekent dat het niet erg is als je er teveel van neemt, want dat plas je wel weer uit (A, D, E en K daarentegen zijn vetoplosbaar en daar kun je dus beter niet te veel van nemen).

Daarna ga ik verder met mijn dagelijkse routine en ik eet eigenlijk pas als ik in de auto naar mijn werk zit (of als ik niet moet worden, als ik gewassen en gestreken beneden ben).

Water met citroen (2).jpg

Leesvoer

Misschien leuk om nog even wat artikelen te linken die ook zo lyrisch zijn over het drinken van water met citroen: 1, 2 en 3 bijvoorbeeld.

Of het ook echt lekker is, mag je zelf beoordelen natuurlijk, maar ik ben er inmiddels wel aan gewend. Ik vind het overigens lekkerder om in de zomer koud water met citroen te drinken (of spa rood!).

Een tegenwoord

Ik had wat moeite met het wetenschappelijk onderbouwen van dit artikel, en ik kan het dus niet laten om ook even een link naar de keerzijde te plaatsen: lees dit, dan kun je ook even lachen. Mij weerhoudt het er niet van om toch citroensap te blijven drinken overigens.

Drink jij ’s ochtends ook warm/lauw water met citroen? Waarom wel/niet?

xx
Loes

 

 

2 Reacties

  1. 6 februari 2016 / 17:49

    Ik heb dit eens geprobeerd en laten we zeggen dat het ehm…ja…er snel weer uitkwam, op een vervelende manier….x

  2. Ageeth Mooij
    6 februari 2016 / 20:33

    Ik drink elke ochtend één tot twee grote glazen lauw water en daar voel ik mij prettig bij. Goed begin van de dag, ook voor de stoelgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *