Easy to make: Risotto | Recept

risotto

Zoals je al eerder kon lezen, ben ik fan van risotto. Het is zo super makkelijk om te maken en je kunt er van alles in gooien wat je maar lekker vindt. Het kan bijna niet mislukken, als je er maar bij blijft staan. Vandaag laat ik je zien hoe wij de risotto het vaakst maken.

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor risotto?

risotto (1).jpg

  • Risotto rijst (ongeveer 200 gram)
  • Droge witte wijn (een flinke scheut, wij doen gewoon wat we lekker vinden, haha)
  • 2 preien, in dunne ringen gesneden
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • doperwtjes uit de vriezer
  • spekblokjes
  • champignons, in plakjes
  • een pan bouillon (ongeveer 1,5 liter), liefst rundvleesbouillon
    risotto (3).jpg

Bereiding

risotto (2).jpg

Doe de spekjes (zonder boter of olie!) in de pan en ‘bak’ dit aan.

risotto (4).jpg

Voeg dan de uitjes toe en bak deze tot ze glazig zijn.

risotto (5).jpg

Voeg de risotto rijst toe en bak dit ongeveer een minuutje mee. Giet dan de witte wijn er bij.

risotto (6).jpg

Roer net zo lang tot de risotto rijst de witte wijn heeft opgenomen. Voeg dan beetje bij beetje steeds een soeplepel (opscheplepel) bouillon toe aan de risotto en roer tot het is opgenomen. Pas als de bouillon is opgenomen, voeg je de volgende schep bouillon toe. Doe dit op een laag vuur.

risotto (9)

Na een paar scheppen bouillon, kun je de champignons toevoegen. Blijf vervolgens steeds een schep bouillon toevoegen, en pas als de ene schep is opgenomen, mag de volgende schep er op. Het lig een beetje aan hoe ‘drassig’ het geheel is of de bouillon helemaal op gaat of niet. Het is een beetje een kwestie van proeven. Als de rijst goed is, hoeft er geen bouillon meer bij.

risotto (10).jpg

Voeg prei en doperwtjes toe als de rijst goed gaar is. Laat dit nog even lekker mee sudderen en als het dan nog iets te droog is, kun je eventueel nog een schep bouillon toevoegen. Wij houden wel van een drassige risotto, maar het moet geen risottosoep worden. Als je teveel vocht hebt toegevoegd, laat je het overigens gewoon even staan: verdampt wel weer.

risotto (11).jpg

En serveren maar! Makkelijk en super lekker.

Ik denk dat het al met al ongeveer een half uur kost om dit te maken, en het enige wat je moet doen, is er bij blijven om steeds bouillon toe te voegen. Dit is echt zo makkelijk om te maken! En zo lekker!

Als je over hebt, kun je het prima invriezen. Of morgen nog een keer eten, dan is het vaak nog lekkerder.

Overigens kun je risotto op veel manieren maken, met veel verschillende ingrediënten. Mijn schoonmoeder gooit er bijvoorbeeld walnoten bij in, en dat is ook echt ontzettend lekker. Hier vind je nog meer inspiratie.

Hoe maak jij je risotto het liefst?

xx
Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *