Bakken: (semi-) red velvet koekjes! | Recept

red velvet cookies (25)

Jaaa!! Ik vond het weer eens tijd worden om koekjes te bakken! En omdat ik niet gewone ‘saaie’ zandkoekjes wilde bakken, ging online op zoek naar een recept, en ik wist eigenlijk al direct bij welke blogger ik wilde zoeken: bij Shifra van A Cup Of Life natuurlijk! Zij maakt altijd zulke leuke en lekkere dingen, en zo liep ik tegen haar recept van Red Velvet Cookies aan. Ik checkte de ingrediëntenlijst en dacht: dat heb ik allemaal in huis! Dus toen ik aan de kleine meid vroeg of ze mee wilde helpen koekjes bakken, zei ze natuurlijk ‘ja’. Maar….. er mocht geen cacao in.. Dus werden het red velvet koekjes zonder cacao, vandaar ‘semi-red velvet cookies’. Of misschien gewoon: ‘red cookies’. Anyway, kijk mee naar hoe ik ze maakte.

Wat heb je nodig voor de koekjes?

red velvet cookies (4)

 • 250 gram bloem
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 110 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 1/2 theelepel zout
 • 1,5 theelepel vanille-extract
 • rode kleurstof
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 1 (groot) ei (op kamertemperatuur)

red velvet cookies (1)

Bij mij begon het al goed.. Op zoek naar de kleurstof zag ik dat de oranje kleur gelekt had. Jakkie bah.. Gelukkig zat niet alles er helemaal onder en kon ik het gewoon wegspoelen.

Hoe maak je ze?

Doe de bloem, zout en bakpoeder in een kom en meng ze door elkaar. Doe de boter en suiker in een andere kom en mix dit met een mixer door elkaar. Voeg dan het ei, de kleurstof en het vanille-extract toe en mix tot het een egale kleur heeft.

red velvet cookies (6)

Zet de mixer op een lage stand en voeg steeds een beetje bloem toe. Herhaal dit tot alle bloem is toegevoegd. Mijn mixer kon niet alle bloem verwerken, dus halverwege ben ik met de hand verder gegaan en heb ik alles goed gekneed. Maak een bol van het deeg, dek het af met plastic en zet het een uur in de koelkast.

red velvet cookies (10)

En dan onze favoriete hobby: de kloppers ‘schoonlikken’! Jammie!

Na een uur

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Haal de bol deeg uit de koelkast en bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter.

red velvet cookies (5)

Gebruik je cookie-cutters om mooie vormpjes te maken (check mijn nieuwe cactus en wolk!) Leg de koekjes met genoeg afstand uit elkaar op de bakplaat.

red velvet cookies (14)

red velvet cookies (15)

Ik kreeg er dus 2 bakplaten vol uit, maar achteraf heb ik ze denk ik iets te dun gemaakt (niet minder lekker overigens!).

Zet ze dan in de over voor 15-20 minuten.

red velvet cookies (13)

Hihi, bloem is maar raar spul, dat gaat zomaar op je jurk zitten als je niet op let!

En nu is het dan belangrijk om de instructies goed te lezen: laat ze niet te lang in de oven als je wilt dat ze nog zo lekker zacht van binnen blijven. Dan moeten ze niet bruin worden aan de buitenkant, maar alleen een beetje droog zijn. Je kunt ze dan uit de oven halen, want ze harden buiten de oven ook nog wat uit. Ik heb ze dus wel redelijk bruin gebakken en ze waren lekker knapperig (overigens ook uniek voor zelfgebakken koekjes en tot grote vreugde van manlief).

De icing

Ik wist niet zo goed of ik wel icing op de koekjes wilde maken, maar dochterlief wilde (natuurlijk) nog wat glitters en spikkels op de koekjes doen, dus toen MOEST ik er wel iets op doen.

Het recept voor icing is zo makkelijk (hoewel het me wel 3 eieren heeft gekost.. ggrrrmmppfff!), dat had ik zo klaar. Je hebt nodig:

 • 250 gram poedersuiker (1 bus dus)
 • 1 eiwit
 • limoensap (citroensap mag ook, ik heb het sap van een halve vrucht gebruikt, en de volgende keer doe ik nog iets meer, jammie!)
 • een roestvrijstalen schaal

Doe het eiwit in de roestvrijstalen schaal en klop dit met de mixer stijf totdat je er echt pieken in kunt maken. In het oorspronkelijke recept staat dat je dit met de staafmixer kunt doen, maar dat mislukte bij mij genadeloos. Als het eiwit goed stijf is, gooi je steeds een beetje poedersuiker er door en ding meng je met een spatel/pannenlikker door het eiwit, net zolang tot dat de pot leeg is. Dat doe je het limoensap er door en dan is je icing klaar. Schep dit in een spuitzak en leef je uit!

red velvet cookies (17)

Ik had een heel mooi klein tuutje aan de spuitzak.

red velvet cookies (19)

Ik doe dit niet zo heel erg vaak, dus moest wel even wennen. Het mooist lukt het als je niet teveel twijfelt en gewoon lijnen trekt. Stipjes blijven lastig, maar we oefenen gewoon door.

red velvet cookies (20)

Leuk he, al die spikkels er bij. Dat moet wel snel nadat de icing is aangebracht, want het droogt echt zo op!

Dan moet je ongeveer een uur wachten tot de icing volledig droog is en dan kun je ze in een afgesloten doos bewaren!

En ondanks dat ze eigenlijk wat zachter hadden moeten zijn, smaken ze echt super lekker. Zowel de kleine meid als de kleine man zitten er heerlijk van te smikkelen. En zelf moet ik zeggen dat eigengemaakte koekjes nog nooit zo krokant zijn geweest!

Lijkt jou dit ook lekker om te maken?

xx
Loes

11 Reacties

 1. Neelke
  4 juli 2016 / 08:11

  Yum! Ziet er heerlijk uit Loes. Mooi die foto van de kleine meid met de kloppers <3

  • Loes
   Auteur
   4 juli 2016 / 13:20

   Thanks! Ze waren ook echt heel lekker. Binnenkort maar weer eens bakken, denk ik, veel te leuk!

 2. 8 juli 2016 / 11:58

  Oh die zijn leuk geworden! Dat versieren lijkt me zo leuk om te doen!

  • Loes
   Auteur
   8 juli 2016 / 14:56

   Haha, ja en dan zo lekker je vingers er bij af likken, haha, was ook enorm leuk!

 3. Pingback: 9 dingen die je kunt doen als het regent in de zomer… | DIY – Gewoon iets met Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *