DIY on a budget | DIY

DIY on a budgethttp://gewoonietsmetloes.nl/wp-admin/post.php?post=8404&action=edit

Vroeger hing er altijd een beetje een ‘goedkoop’ geurtje aan zelfgemaakte kleding: alsof je niet genoeg geld zou hebben om kleding te kopen, en het dan dus maar moest maken. Niets is minder waar: goede materialen kosten (veel) geld. En exclusieve materialen helemaal! Soms kun je qua stof nog best een goede aanbieding treffen, maar dan ben je nog niet klaar. Je hebt nog garen, knopen, ritsen en eventueel andere fournituren nodig. En juist die dingen zorgen er voor dat je DIY-project nog best een flinke duit kost. Toch kun je best voorkomen dat je veel geld voor fournituren moet betalen, en vandaag laat ik je zien hoe je dat kunt doen.

Hergebruiken

Eigenlijk is er een hele simpele tip die je kunt gebruiken als je een beperkt budget hebt, en toch een leuke DIY wilt maken: hergebruiken! Op het moment dat een kledingstuk te klein, versleten of uit de mode is, moet je goed nagaan of er nog onderdelen zijn die je kunt hergebruiken. Als de stof versleten is, hoeft een rits dat bijvoorbeeld nog niet te zijn. Het is overigens niet alleen leuk voor je portemonnee, maar ook nog een beetje goed voor het milieu, omdat je waardevolle dingen recyclet (voor meer inspiratie wat betreft het recyclen van kledingstukken, kun je hier even kijken).

Ritsen

DIY on a budget (1)

Ik heb ondertussen echt een verzameling van ritsen in alle soorten en maten. Ik knip ze overal uit: uit jassen (want deelbare ritsen zijn duur!!), uit versleten spijkerbroeken, uit handtassen (die versleten zijn of die ik niet meer mooi vind), noem maar op. Een rits begint qua kosten bij ongeveer 2 euro, dus tel uit je winst!

Onderdelen van tassen

DIY on a budget (2)

Ik vind het soms best leuk om een tas te maken, maar een sluiting blijft altijd best lastig. Of je moet er voor naar de schoenmaker, of ik heb niet de goede apparatuur om goede gaten te maken, en dus is het soms best handig om dit soort sluitingen met stof en al uit te knippen. Die kun je dan zo weer ergens op- of innaaien en dan heeft je tas een mooie sluiting.

DIY on a budget (3)

Ook dit soort onderdelen van tassen bewaar ik: handig voor het maken van lange riemen (voor tassen) of ander bevestigingsmateriaal. Ook als je bijvoorbeeld riempjes wilt maken, kun je deze onderdelen gebruiken. Of tassenhengsels, dat kan hier allemaal mee.

Knopen

DIY on a budget (4)

Mijn grootste verzameling dingen die ik niet gekocht heb, is wel mijn knopenverzameling. En dat is zo leuk, want ik heb ondertussen knoppen in alle kleuren en maten. Dat betekent dat was ik ook wil maken, ik eigenlijk nooit mis grijp. Hoe heerlijk is dat! Eigenlijk mijn eigen kleine knopenwinkel. Soms komt het wel eens voor dat ik net niet genoeg knopen van 1 soort heb, maar dat los ik dan lekker artistiek op door allemaal verschillende knopen door elkaar te gebruiken. Dat vind ik zelf stiekem soms nog leuker (en als je naar merken als bijvoorbeeld Desigual kijkt gebeurt dat veel meer). Je moet ook een beetje durven, is mijn motto!

En jij, heb jij wel eens onderdelen van je kleren geknipt om te hergebruiken?

xx
Loes

3 Reacties

 1. 5 juli 2016 / 08:29

  Dit artikel kon mijn moeder geschreven hebben. Die heeft precies hetzelfde geleerd van haar moeder, hergebruiken. Als kind mocht ik dan 6 dezelfde knopen zoeken uit het grote blik.
  Ik heb mijn hele jeugd zelfgemaakte kleding gedragen. En binnenkort pak ik dat weer op. Het is te lang geleden dat ik iets genaaid heb.

  • Loes
   Auteur
   6 juli 2016 / 21:56

   Haha, thanks! Wat leuk, dat je zo’n herinnering hebt. Goed dat je het weer op pakt! Het is zo leuk om te doen :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *