De eerste hapjes | Recept

 

Best een mijlpaal, als je kindje 4 maanden bereikt heeft! Dan begint het met de eerste hapjes. Een spannende periode. In het begin probeer je eerst de afzonderlijke smaken uit en meng je nog niet te veel, om je kleintje te laten wennen aan al het lekkers dat er op de wereld te krijgen is. Het consultatiebureau adviseert om met groente(n) te beginnen, om kindjes niet te veel te laten wennen aan zoet. Als ik kijk naar mijn eigen kids, vonden ze hoe dan ook de zoete groenten (worteltjes en bruine bonen) het lekkerst. Bloemkool bijvoorbeeld het minst. En sperziebonen gaan er ook niet makkelijk in.

Babyvoeding: zelf maken of kant-en-klaar?

Dan komt altijd de tweestrijd: kook je de hapjes zelf of koop je kant-en-klare potjes of zakjes? Ik heb geprobeerd om dit te combineren, maar in de praktijk is het zo makkelijk om kant-en-klaar spul te kopen. Onze kleine man is momenteel ruim 7 maanden, en wil ook wel eens wat anders eten (niet de hele week hetzelfde). En om nou 1 aardappel, een handje groenten en wat vlees in een pannetje te doen, dat vond ik niet zo handig.

Daarnaast vind ik de variatie die er tegenwoordig te koop is echt enorm, en het gemak waarmee je het overal mee naartoe kunt nemen: ik hou er van. Olvarit was jarenlang een favoriet merk (die potjes zijn ook fantastisch voor DIY-doeleinden!), maar nu hebben we een ‘nieuw’ merk ontdekt: Ella’s Kitchen.

Ella’s Kitchen heeft babyvoeding in zakjes (pouches), en er zijn zoveel leuke combinaties! Niet alleen voor het avondeten, maar ook qua fruit. Je kunt de zakjes makkelijk meenemen (en ze vallen niet kapot, ha!), ik vind het echt een leuk merk.

Vanaf 4 maand hebben ze bijvoorbeeld de volgende smaken:

Broccoli, peren en doperwtjes, en Zoete aardappelen, pompoen, appels en bosbessen. En die zijn lekker! Om te controleren of het eten de juiste temperatuur heeft, test ik het altijd tegen mijn bovenlip (even aanraken met de lepel zeg maar), en dan blijft er dus altijd wat op m’n lip achter. Deze combinaties zijn echt verrassend! Vooral die paarse is lekker zoet :).

Vanaf 6 maanden zijn deze favoriet:

Spaghetti Bolognese (die is echt superlekker!!), groente ovenschotel met linzen en kipovenschotel met rijst. Het zijn verrassende combinaties, en ook hier geldt: echt smakelijk eten.

Nu kwam ik er via via achter dat er ook een kookboek van Ella’s Kitchen bestaat.

ellas kitchen boek

Ik heb het zelf (nog) niet gekocht, maar het lijkt me wel superleuk. De recensies hier voor zijn ook goed, dus misschien trek ik de stoute schoenen nog wel aan om het boek aan te schaffen. Het boek is hier te koop.

Recepten

Als je zelf het eten voor je kindje gaat maken, heb ik hier 3 makkelijke recepten voor je. Deze recepten zijn bedoeld voor kindjes van 6 maand en ouder.

Bloemkool-wortelhapje

Nodig:
150 gr bloemkool150 gr worteltjes
een klein beetje boter

Bereiding:
Kook de worteltjes en bloemkool in een pan met deksel en een bodem water in 10 tot 12 minuten gaar. Giet de groenten af, vang een beetje van het kookvocht op. Pureer de wortel en bloemkool met de staafmixer tot een gladde puree. Voeg tijdens het pureren boter en eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

Sperzieboontjes met kabeljauwfilet

Nodig:
100 gr sperziebonen
30 gr kabeljouwfilet
1 el gekookte rijsteen klein beetje boter

Bereiding:
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes. Doe de kabeljauw met de sperziebonen in een pan met een bodem water, breng het aan de kook en laat het gaar worden. Giet het geheel af en bewaar wat kookvocht. Voeg de gekookte rijst toe en prak of pureer de maaltijd. Voeg de boter en eventueel wat moedermelk, opvolgmelk of kookvocht toe om het geheel wat smeuïger te maken.

Zoete aardappel en rundvlees

Nodig:
50 gr zoete aardappel
30 gr wortel
10 g rundvlees
een beetje boter

Bereiding:
Was, schil en snijd de aardappel en wortel in kleine blokjes. Doe de aardappel en wortel in een pannetje met een bodem water en laat koken. Voeg de laatste minuten het rundvlees toe en laat meekoken. Haal de pan van het vuur en pureer alles glad. Voeg nog een beetje boter toe, en gebruik eventueel wat moedermelk, opvolgmelk of kookvocht om het geheel wat smeuïger te maken.

Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete babyvoeding?

xx
Loes

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *