3 weken zonder shampoo | Hoe bevalt dat?

Sinds ik kinderen heb, is mijn haar werkelijk één groot drama (net zo groot als mijn gevoel voor drama). Het valt uit, blijft dun en groeit niet (meer). Keer op keer probeer ik dure en goedkope shampoos en conditioners uit. En steeds als ik denk dat ik de oplossing heb gevonden, werkt het ineens niet meer. Dus besloot ik gewoon om geen shampoo meer te gebruiken. Dat hield ik (amper) 3 weken vol…

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

No Poo

Tijdens ons tripje naar Frankrijk vertelde Nona (de vriendin waar we logeerden) dat ze zoveel last had van haar hoofdhuid. Zo veel, dat ze in april was gestopt met het gebruiken van shampoo. Ze volgde de ‘No Poo’ methode en waste haar haar alleen met een mengsel van baking soda en water. Wel gebruikte ze gewoon cremespoeling voor de punten na het wassen. Haar haar zag er prachtig uit en ze vertelde dat haar hoofdhuid ook een stuk rustiger was.

Als ik naar mezelf kijk, heb ik, sinds ik kinderen heb, ook echt een probleem met huid en haar (nee, niet opgesmikkeld). Mijn hoofdhuid heeft soms wat eczeem, mijn haar valt bij bosjes uit en het is super snel vet.

3 weken zonder shampoo (1)-

Nieuwe shampoo

Met nieuwe shampoos ben ik in het begin altijd heel erg blij, en heb ik altijd het gevoel dat ik DE shampoo gevonden heb. Maar na verloop van tijd lijkt de shampoo steeds minder te werken en moet ik steeds sneller mijn haren wassen om er weer een beetje model in te krijgen. En die haaruitval! De kapper adviseerde de laatste keer om Priorin te slikken, eigenlijk een vitamine-b (biotine) aanvulling. Maar buiten dat dat best een prijzig supplement is, heb ik niet het idee dat het voor mij wat doet.

Baking soda dus

En dus besloot ik bij terugkomst uit Frankrijk de gok te wagen en ook te beginnen aan de ‘No Poo-challenge’. Ik deed een schepje baking soda in een flesje, vulde aan met water uit de douche en waste mijn haar. Mijn haar voelde na het wassen super schoon aan, echt zo lekker squeeky clean, en met een beetje conditioner in de puntjes was ik niet ontevreden.

De volgende dag begon mijn hoofdhuid toch wat trekkerig aan te voelen en kreeg ik op de plekjes waar ik soms wat eczeem heb echt jeuk. Toen ging ik op internet nog eens verder zoeken naar baking soda als shampoo en eerlijk gezegd: ik werd gek van alle verschillende verhalen (hier en hier bijvoorbeeld).

De een zweert erbij, de ander zegt dat het je haar kapot maakt. Tja, wat is nu waar? Ik had geen zin om er een hele studie aan de te wijden, maar ik vond de uitleg over de PH-waarde best wel logisch klinken, en aangezien baking soda niet dezelfde PH-waarde als je haar heeft, zou je moeten naspoelen met appelazijn om die PH-waarde te herstellen. Meer over de PH-waarde kun je hier lezen.

Appelazijn is niet frambozenazijn… (Denk ik)

Omdat ik geen appelazijn in huis had, ging ik aan de slag met Frambozenazijn… Dat was niet echt een goed idee, want mijn haar bleef VET. De hele dag. En niet zomaar vet, ik zag er de hele dag uit alsof ik net uit de douche kwam en mijn haar nog nat was. Vies!! Ook de geur vond ik best gek, en ik had het idee dat het enorm bleef plakken.

Niet zo’n succes dus. Terug naar baking soda. Ondanks alle waarschuwingen, wilde ik mijn experiment niet direct opgeven. Ook omdat je haar even nodig heeft om te ‘wennen’ aan de nieuwe routine. Maar, omdat baking soda eigenlijk bedoeld is om mee te bakken, bleef het gek voelen om je haar er mee te wassen. Daarnaast speelde mijn eczeem op mijn hoofd ook weer op. En ook op internet kwam ik steeds meer verhalen tegen van mensen die er weer mee stopten.

3 weken zonder shampoo (4)-

3 weken zonder shampoo

Na 3 weken heb ik niet het gevoel dat het echt veel toevoegt. Mijn haar valt nog steeds bij bosjes uit. Het is wel schoner, maar op dit moment gebruik ik baking soda puur als vervanger van shampoo, en dat is eigenlijk met de No Poo methode ook weer niet de bedoeling. Je zou dan uiteindelijk maar eens per maand je haar moeten wassen. Die illusie heb ik niet echt, maar minder wassen zou wel beter zijn. En mijn hoofdhuid lijkt deze wasmethode ook niet heel erg te waarderen. Dus heb ik besloten om te stoppen met het wassen met baking soda.

Welke shampoo dan wel?

Na nog meer zoeken kwam ik terecht op de site van Dr. Jetske Ultee, een huidgoeroe die ook nog eens een prachtig artikel over shampoo schreef (al best lang geleden).
Vet leerzaam en zo kwam ik op het idee om toch weer shampoo te gaan gebruiken, maar dan zonder al teveel ‘slechte’ ingrediënten.

3 weken zonder shampoo (2)-

Ik ging voor de shampoos van Zarqa en Neutral, en de conditioner van Grahams. Na het lezen van de reviews bij het artikel van Jetske, leek dit de ideale combinatie voor mij: ik heb fijn haar dat dus snel vet wordt. Daarom 2 soorten shampoos: 1 om het goed te reinigen en 1 voor de milde reiniging. Ik gebruik ze om de beurt: de ene wasbeurt Zarqa, en de andere wasbeurt Neutral. En de conditioner dus elke keer.

To be continued…

Omdat ik nog niet teveel op de zaken vooruit wil lopen (en het artikel al genoeg woorden heeft, haha), verklap ik nog niet hoe het me bevalt. Ik ga het nog eerst een tijd gebruiken, en dan zal ik mijn bevindingen delen. De baking soda ga ik in ieder geval gewoon weer in de keuken gebruiken. Dat voelt toch net iets beter!

Heb jij je haar al eens gewassen met baking soda?

xx
Loes 

8 Reacties

 1. 27 mei 2017 / 09:27

  Wat een toestand het shampoo en haar drama. Mensen bedenken ook wel de gekste dingen om tot een oplossing te komen. Ik hoop echt voor je dat het nu goed gaat komen. Ik vind het helemaal geen gek idee om ook eens neutral te gaan gebruiken.

  Groet Jeanine

 2. 27 mei 2017 / 16:14

  Baking soda heb ik nooit geprobeerd. Wat ik momenteel doe is het eenmaal per week wassen met een shampoo van Lush. Dit gaat erg goed bij mij. Als het bij de kapper een keer met een andere shampoo is gewassen, merk ik ook direct dat m’n haar opeens heel snel vet word. Dus ik houd het bij m’n Lush shampoo! Succes met je zoektocht

 3. 28 mei 2017 / 00:59

  Ik was mijn haar 1 x in de 2 a 3 weken met shampoo. Ik rek het ook echt vaak tot het uiterste met als gevolg dat mijn hoofdhuid gewoon minder talg aanmaakt. Hierdoor wordt mijn haar dus minder snel vet en hoef ik het daarvoor niet te wassen. Natuurlijk was ik mijn haar als ik flink gezweet heb of in een vuile omgeving ben geweest. Maar enkel met warm water. Baksoda droogt je huid gigantisch uit, daardoor zal de talgaanmaak alleen maar extra gestimuleerd worden. Maar uiteindelijk blijft het gewoon een persoonlijk ding. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander misschien niet.

 4. Je zou het moeten proberen en dan alleen met water wassen. Ik heb dat bijna 3 maanden gedaan, maar ik heb heel lang haar en mijn eindes droogden er helaas van uit, dus ik was weer. Wel maar één keer per week.
  Mijn vriend heeft echter zijn haar al een jaar niet met shampoo gewassen! Hij wast het alleen met water. Het is prima, ruikt ook gewoon prima (stinkt niet ofzo) en zijn hoofdhuid is ook rustiger.

 5. 28 mei 2017 / 10:14

  Wat leuk om jouw ervaringen te lezen! Jammer dat het niet heeft gewerkt. Ik heb het ooit een maand volgehouden om überhaupt niet te wassen maar alleen uit te spoelen met water. Mijn haar begon echter op een gegeven moment echt te stinken en het zag er ook niet meer uit, dus ik ben ook weer terug bij de normale shampoo. Ben wel heel benieuwd ook naar je ervaringen met de ‘natuurlijkere’ shampoos, heb nu namelijk af en toe nog steeds last van geïrriteerde hoofdhuid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *