Een alternatief voor pakjesavond?

Dit jaar gaat Sinterklaas in onze familie een beetje anders worden: omdat mijn zusje net bevallen is, vieren we het dus met een kleiner gezelschap. Het idee was om geen surprises meer te maken en op een andere manier Sinterklaasavond te vieren. Ik zocht uit wat de alternatieven zijn en heb ze voor je op een rij gezet. Ben jij al klaar voor een alternatief voor pakjesavond?

Een alternatief voor Pakjesavond

een alternatief voor pakjesavond (2)

Al zo lang ik mij kan herinneren vieren we thuis Sinterklaas. Nadat mijn zusjes ook het geloof in de wilgen hadden gehangen, begonnen we met lootjes trekken en het maken van surprises. De meest mooie dingen kwamen voorbij, van technische hoogstandjes tot creatieve dingen (zo kreeg ik een keer een paar ski’s en toen ik zwanger was een kinderwagen van papier/karton). Mijn hele familie gaat er totaal in op.

En tot vorig jaar hebben we dat volgehouden. Het werd voor mij best een beetje lastig om een surprise in elkaar te draaien met 2 kleine kinderen in het huis (je kunt je werk niet zomaar ergens laten drogen). Lize en Pepijn zien alles en willen het liefst overal bij zijn. Verstoppen in huis is best een opgave als het om wat grotere dingen gaat.

Dus dit jaar was het voorstel om het anders te doen. En eerlijk gezegd weet ik nog niet zo goed wat ik er van vind. Ik zocht uit hoe een alternatieve sinterklaasavond er uit kan zien.

een alternatief voor pakjesavond (1)

–> Op zoek naar de leukste gratis Sinterklaasspelletjes?

Het dobbelspel

Misschien wel het bekendste ‘spel’ voor Sinterklaasavond: het dobbelspel. Je spreekt met elkaar een bedrag af (bijvoorbeeld € 15,-). Voor dat bedrag koop je 3 cadeautjes, en die pak je in. Het spel bestaat vervolgens uit een aantal rondes.

Ronde 1

Iedereen gooit met de dobbelsteen.
1: Pak een cadeautje, maar pak hem nog niet uit.
2: Iedereen verplaatst zijn cadeau naar links.
3: Pak een cadeautje en pak ‘m uit.
4: Alle cadeaus naar rechts verplaatsen.
5: Als je een cadeautje hebt, mag je die uitpakken.
6: Pak een cadeautje, maar pak hem nog niet uit.

Als alle cadeautjes op zijn (en uitgepakt), ga je door naar ronde 2.

Ronde 2

1: Geef een cadeautje aan iemand anders.
2: Iedereen moet 1 pakje aan zijn rechter buurman/buurvrouw geven.
3: Ruil met 1 iemand al je cadeautjes!
4: Ruil 1 cadeau met iemand.
5: Pak 1 cadeautje bij iemand weg.
6: Schuif allemaal 1 stoel naar links (en uiteraard laat je je cadeautjes liggen!).

sinterklaasavond (3)

Bedenk zelf een spel

Het is misschien wel het allerleukst om zelf een spel te bedenken. Je kunt helemaal van nul af aan een bordspel opbouwen, maar je kunt bijvoorbeeld ook het bord van Ganzenbord gebruiken om op te spelen. Maak eigen opdrachten op aparte kaartjes of verzin een actie die moet gebeuren bij het gooien van een aantal ogen (beetje a la het dobbelspel). Probeer te fluiten met zoveel mogelijk pepernoten in je mond, dans met Coole Piet Diego en pak een cadeautje uit.

Pakjesavondspel (met kinderen)

Iemand bedacht zelf een spel voor pakjesavond, waarbij de kinderen een speurtocht moeten doen, cadeautjes moeten inpakken, spelletjes kunnen spelen en zelfs pietengym kunnen doen. Ideaal als je kinderen helemaal door het dolle heen zijn en echt even stoom (haha) af moeten blazen. Niet meer stil gaan zitten wachten tot je aan de beurt ben om een cadeautje uit te pakken, maar lekker bezig zijn op Sinterklaasvond. De sinterklaasquiz vind ik hoe dan ook een leuke!

sinterklaasavond (2)

Dubbele lootjes trekken

Met de schoonfamilie hebben we inmiddels een paar jaar een systeem wat ook best aardig is. Voorheen kochten we voor iedereen een cadeautje, maar met de groeiende gezinnen liepen de kosten daar behoorlijk uit de hand. En om nou te voorkomen dat je maar voor 1 iemand een cadeautje mag kopen, hebben we het systeem van een ‘groot lootje’ en een ‘klein lootje’ ingevoerd. We spreken 2 bedragen af (een groot en een klein bedrag) en je krijgt dus 2 lootjes. Voor de ene mag je dus een groot cadeau (of meerdere cadeautjes) kopen, en voor de ander een klein cadeautje. We gebruiken Wishdata om de lootjes naar iedereen te mailen en dan kun je direct online je cadeaus afstrepen. Ideaal!

Wat wij gaan doen?

Eerlijk gezegd weet ik het nog niet zo goed. Een dobbelspel vind ik niet zo heel erg leuk: je koopt eigenlijk een boel meuk en vaak eindig je met iets wat je helemaal niet had willen hebben. Het Sinterklaasspel van Linda lijkt me erg leuk om te doen, maar daar zijn onze kids nog net iets te klein voor. We moeten er nog maar eens even goed over nadenken. Gelukkig is Sinterklaas ‘pas’ over 2 weken… 🙂

Hoe vier jij Sinterklaasavond? En heb jij nog een leuk idee als alternatief voor pakjesavond voor mijn familie? Laat het weten in de comments!

xx
Loes
5 Reacties

 1. 24 november 2017 / 07:02

  Wij vieren het bij mijn schoonfamilie. Al jaren, maar sinds er kinderen zijn worden er geen lootjes meer getrokken. Opa en oma kopen cadeautjes voor iedereen en degene met kinderen kopen zelf cadeaus voor hun eigen kinderen. Wel spreken we af wat het maximaal aantal cadeaus moet zijn, want de kinderen zijn op een leeftijd dat ze kijken naar aantal en grootte en niet naar het bedrag. Helaas hebben we een paar keer gehad dat er een schoonzus zoveel cadeaus had gekocht dat uiteindelijk alleen die cadeaus nog maar uit de zak kwamen en de rest van de kids niets meer had… dat werd een tranendal.

  • Marion
   3 oktober 2018 / 21:32

   Wij vieren al een aantal jaren dat iedereen een kadobon koopt van €10,00. Een kadobon van bv Gamma, Hema, AH, kleding keten ,bioscoop bon, enz
   Bij de bon zit een leuke vraag/ opdracht ,dan heb je aan eind van de avond allemaal een leuke waardebon.

 2. 24 november 2017 / 11:27

  Ik vier dit jaar helemaal geen Sinterklaasavond. Dat is ook een optie al is het waarschijnlijk geen goede haha. Het dobbelspel hebben wij ook wel eens gedaan maar dat vond ik toch niet zo geweldig. Old school Sinterklaasavond heeft toch mijn voorkeur.

 3. 24 november 2017 / 16:30

  Het dobbelspel vind ik inderdaad ook geen succes. Een paar keer gedaan en op een gegeven moment dobbelde ik vooral voor de cadeaus die ik zelf had gekocht omdat de rest ‘zooi’ was. Wij vieren gewoon pakjesavond thuis met het gezin. Dus een echt alternatief kan ik ook niet voor je bedenken 🙂

 4. Hielkje
  31 oktober 2018 / 20:17

  Ik maak 2 stapels. 1 met de namen van wie mee doen. 1 stapel met opdrachten.
  Om de beurt trek je een naam met een opdracht.
  De opdrachten bestaat uit spelletjes, dit jaar oud Hollandse, zoals zaklopen en blik werpen en koekhappen. De winnaar vh spel mag een cadeau pakken.
  Ook zitten er opdrachten in als schrijf een gedicht over je buurman links van je, zing een sinterklaas liedje of gewoon Pak een cadeau. Is je opdracht af dan pak je een cadeau.
  We spelen ook met kleine kinderen dus in de praktijk komt het erop neer dat zij iedere ronde met een spel de tegenstander zijn en dat ze altijd winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *