Schilderijtjes van stof | DIY

Toen ik wist dat ons eerste kindje een meisje werd, heb ik hele schattige stoffen schilderijtjes met Takkie gemaakt. 2 stuks, in grijs en roze, helemaal passend bij de rest van de babykamer. Op haar nieuwe kamer heeft ze nieuwe gordijnen gekregen, en andere kussentjes, dus de Takkie schilderijtjes matchen qua kleur niet meer. Omdat de gordijnen een patroon van 2,70 meter hadden, en ik niet zulke hoge ramen heb, had ik dus flink wat stof over. Vandaag was het dan (eindelijk) zo ver: nieuwe schildertijtjes, die ook nog eens matchen bij de gordijnen!

Vanmorgen zijn we even langs de Action gegaan om nieuwe schildersdoeken te kopen. Om een stoffen schilderij te maken heb je het volgende nodig:

20151209_133025

 • Leuke stof
 • Schildersdoeken, ik vind het zelf altijd het mooist als het doek een wat dikker frame heeft.
 • Een stofschaar
 • Een nietmachine die in hout kan nieten (ik heb een Piranha Easyshot)
 • Een hamer, om de nietjes goed in het frame te slaan.

20151209_133214

Zo’n nietmachine is het dus. Niet per se een elektrische, hoewel die waarschijnlijk wel meer slagkracht heeft dan deze.

20151209_133300

Om te bepalen wel deel van de stof ik op het schilderijtje wil hebben, leg ik het doek onder de stof. Ik wilde de vlinder op het schilderij en dus knip ik ruim om het doek heen. Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de dikte van je frame. Omdat ik een vrij dik frame heb (denk zo’n 4 cm), heb ik er best een stuk omheen geknipt.

20151209_133425

In ieder geval dus breder dan het frame, anders kan je het niet vast zetten.

20151209_133559

Ik had het uiteindelijk nog niets te breed geknipt en heb toen een omslagje gemaakt. Zoals je ziet kan mijn nietmachine die dikte niet echt aan, de nietjes blijven er een beetje boven staan. Dat kan je makkelijk oplossen door ze nog even iets verder in het frame te slaan met de hamer.

Ik niet eerst 3 nietjes in het midden van de ene kant (rechts) vast, en dan trek ik de stof zo strak mogelijk aan de andere kant (links) en daar niet ik ook 3 nietjes. Dan doe ik hetzelfde aan de boven en onderkant, zodat de stof goed strak gespannen is. Daarna zet ik de rest vast.

De hoekjes probeer ik zo netjes mogelijk weg te werken, door de overtollige stof een beetje plat te leggen. Ik heb een paar foto’s gemaakt, zodat je ziet wat ik met m’n vingers doe: ik druk de stof als het ware over (of onder) elkaar. Als het dan goed is, zet je er snel een nietje in.

Zo ga je dan alle hoekjes langs, totdat je het hele schilderij hebt vastgeniet.

20151209_134313

Het schilderijtje komt er dan zo uit te zien. Schattig toch?

De schilderijtjes komen boven het bed van de kleine meid te hangen. Papa moet nog even een paar gaatje boren, en tot die tijd staan de schilderijtjes op de rand van haar bed.

xIMG-20150315-WA0006

Nog even de ‘voor’ foto, waar de gordijnen ook op staan. En hier zie je nog de oude schilderijtjes.

20151209_135641

Ik ben blij met de nieuwe exemplaren. Toen papa dochterlief naar bed bracht vanavond, zei ze: ‘Kijk papa, net als mijn gordijnen’. Lief toch.

xx
Loes

4 Reacties

 1. Ysanne
  10 december 2015 / 12:30

  Oh wat schattig gedaan, heel leuk! Makkelijk ook 🙂

 2. 10 december 2015 / 12:02

  Oh, wat mooi zeg! Ik zou die zo kopen als ik ze in de winkel tegenkwam. Superleuk gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *