Een cactus granny square haken | DIY

Vandaag weer een schattige DIY die ontzettend leuk is om te maken. Margot maakte deze cactus granny square en deelde het patroon met me. Hoe leuk is het om 2 van deze granny squares te maken met een rits ertussen, zodat het een zakje wordt? Maar laten we bij het begin beginnen.

Wat heb je nodig?

  • groen garen
  • rood garen
  • bruin garen
  • wit garen
  • haaknaald die past bij het garen wat je gebruikt
  • een schaar
  • dikke naald om de draden weg te werken

En zo maak je het

De cactus

Je begint met groen garen, haak 9 lossen.

Rij 1: haak in elke losse 1 vaste, dat zijn er 8 in totaal. Haak 1 keerlosse en draai je werk om.
Rij 2: op de terugweg haak je de vasten alleen in de achterste lus van de v (8), haak 1 keerlosse en draai je werk om.
Rij 3: Haak alleen in de voorste lussen van de v (8), haak 1 keerlosse  en draai je werk om.
Rij 4: Haak alleen in de achterste lussen, en meerder in de laatste steek. Haak 1 losse en keer je werk. (9)
Rij 5: Meerder met een vaste in de eerste steek (alleen de voorste lussen) en haak voor de rest vasten in de voorste lussen. Haak 1 keerlosse en draai je werk om (10).
Rij 6: Herhaal rij 4 (11)
Rij 7: Minder met een vaste in de eerste steek (alleen in de voorste lussen), en haak vasten tot het einde. Haak 1 keerlosse en draai je werk om (10).
Rij 8: Haak vasten in de achterste lussen (in elke steek 1), en minder met een vaste in de laatste (2) steken. Haak 1 keerlosse en draai je werk om (9).
Rij 9: Herhaal rij 7 (8).
Rij 10: Haak vasten in de achterste lus van de v, haak 1 keerlosse en draai je werk om (8).
Rij 11: Haak vasten in de voorste lus van de v, haak 1 losse, maar draai je werk niet om.
Rij 12: Haak met vasten in elke steek rondom de cactus. Als je rond bent, maak je het af met een halve veste en je zet de draad af. Vervolgens werk je de draad met een dikke naald weg.

cactus granny square (3)

De pot

Met bruin begin je aan de onderkant van de cactus, je zet de draad op door hem door een steek onder aan de cactus te halen. Haak 1 losse.

Rij 1: Haak alleen in de achterste lussen vasten, haak 1 lossen en draai je werk om (11).
Rij 2: Minder in de eerste steek, haak in de volgende 7 steken een vaste, minder de laatste steek, haak 1 losse en draai je werk om (9).
Rij 3: Minder in de eerste steek, haak in de volgende 5 steken een vaste, minder in de laatste steek. Haak 1 keerlosse en draai je werk om (7).
Rij 4: Minder in de eerste steek, haak in de volgende 3 steken een vaste, minder in de laatste steek. Haak 1 keerlosse en draai je werk om (5).
Rij 5: Haak in de 5 steken een vaste. Zet de draad af en werk het uiteinde weg.

cactus granny square (2)

Het bloemetje

Met rood (of roze, wat je wilt) maak je een magische ring.
* Haak 5 lossen, zet met een halve vaste vast in de ring, herhaal vier keer vanaf *.
Zet je draad af, laat een lange draad over, zodat je de bloem op de cactus kunt naaien en werk de draad met de naald weg.

cactus granny square (1)

Granny square

Ronde 1: Zet de witte draad op in de rechterhoek van de cactus (groen). Haak (2 lossen, 2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde steek, haak 1 losse, sla 3 steken over, 3 stokjes in de volgende steek, 1 losse, sla 3 steken over, 3 stokjes in de volgende steek, 1 losse, sla 3 steken over, *(3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de volgende steek, 1 losse, sla 3 steken over, 3 stokjes in de volgende steek, 1 losse, sla 3 steken over, 3 stokjes in de volgende steek, 1 losse, sla 3 steken over, herhaal van * nog 2 keer. Maak de ronde compleet met een halve vaste in de hoek. Haak 2 lossen.

Ronde 2: (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in het ‘gat’ van de eerste hoek. Haak 3 stokjes in het volgende gat, * (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in het gat in de hoek, 3 stokjes in het volgende gat, herhaal vanaf de * twee keer, en zet de ronde vat met een halve vaste en zet met een halve vast vast in het gat in de hoek. Haak 2 lossen.

Ronde 3: (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in het eerste gat, een stokje in de volgende steken (tot je in de hoek komt), * (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de volgende hoek (in het gat), haak stokjes in de steken tot de volgende hoek, herhaal vanaf de * nog 2 keer. Zet vast met een halve vaste (in de hoek), zet de draad af en werk de draad weg.

En als het goed is, is dan dit je resultaat:

cactus granny square (4)

Schattig he? Ik vind het echt zo leuk geworden! Je kunt er een deken van maken (als je er heel veel maakt kun je ze aan elkaar zetten), of zoals ik al zei: als je er 2 maakt kun je e een soort portemonneetje van maken (met een rits er tussen).

Wat zou jij met deze cactus granny square willen maken?

xx
Loes
Het originele patroon (in het Engels) kun je hier vinden.

2 Reacties

  1. 7 april 2017 / 09:30

    Ik vind cactussen zo leuk heb er pas een paar gekocht! Leuk om er een dekentje van te maken, maar daar ben je dan vast lang mee bezig….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *