6 snelle manieren om je hoofd leeg te maken

Ken je dat? Als je hoofd vol zit, lijkt het wel of alles nog meer energie kost. Het levert stress op en je kunt even niet meer relativeren. Je ergert je aan de kleinste dingen, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Hoe zorg je er voor dat je meer rust en ruimte creëert, en liever gisteren dan vandaag? Met deze 6 manieren om je hoofd leeg te maken is er binnen no time weer ‘plek’ in je hoofd.






Tegenwoordig lijkt de informatiestroom richting je hersenen maar niet uit te staan: televisies, tablets, mobiele telefoons, noem het maar op. Je brein heeft maar beperkte capaciteit voor het verwerken van al die informatie, en pak ‘m beet 20 jaar geleden was die informatiestroom echt een heel stuk minder. Om die stroom aan informatie in goede banen te leiden, is het van belang om je hersenen af en toe rust te gunnen.

1. Tel tot 100

Heb je wel eens geprobeerd om aan niets te denken? Dat lijkt wel een onmogelijke opgave. Op de een of andere manier weigeren je hersenen om iets met dat woordje niet te doen. Ben je wel eens ergens geweest waar je op het toilet het wc-papier in de prullenbak moest gooien, in plaats van in de wc? Waarschijnlijk hing daar een bordje: ‘wc-papier niet in de wc werpen’. En laat me raden: je gooide het er nog in ook! De instructie had daar beter kunnen zijn: ‘wc-papier in de prullenbak gooien’. Dat had je brein feilloos kunnen registreren. Je moet dus focussen op iets anders. Om je hoofd minder vol te maken, zou je dus tot 100 kunnen tellen. Dat is nog best een uitdaging: je moet je goed concentreren om niet afgeleid te raken. Het fijne van deze oefening is dat je ‘m overal kunt doen: op je werk, in bed of in de auto bijvoorbeeld.

2. Stel jezelf 1 vraag

Ha ja, en welke vraag moet je jezelf dan stellen? Nou, dat is eigenlijk een hele makkelijke, maar meteen ook een lastige. Het vergt een beetje voorbereiding: sluit je ogen en concentreer je even op de gedachten die er allemaal in je hoofd zijn. De vraag die je jezelf dan moet stellen is deze: “Wat zal mijn volgende gedachte zijn”? Vermoedelijk komt er niet direct een volgende gedachte in je hoofd en op die manier kun je als het ware op de pauze-knop van je brein drukken. Je hoofd krijgt even rust en ervaart dit ook echt als een pauze. Hoe vaker je dit oefent, hoe langer deze pauze wordt, trouwens.

3. Leg je telefoon even aan de kant

Ik zei het bij punt 2 al, maar tegenwoordig lijkt de stroom aan informatie maar niet te stoppen. Zelf doe ik er ook vrolijk aan mee: mijn mobiele telefoon gaat (bijna) overal mee naartoe. Dat leidt ontzettend af. Zo ook op je werk of tijdens je studie. Probeer eens om de telefoon uit het zicht te leggen. In je tas, of simpelweg achter je laptop. Zo kun je er ook geen ongemerkte aandacht aan geven, en geef je dus bewust je hersenen een mobiele-telefoon-pauze. Word je al naar van de gedachte om 5 minuten zonder je telefoon te moeten? Plan dan bijvoorbeeld elk uur 5 minuten om de meldingen op je telefoon te bekijken, of zet het belgeluid niet uit, zodat je toch hoort als iemand belt.

sneller je hoofd leeg

4. Zet je gedachten op papier

Als al je gedachten al maar in je hoofd blijven, kom je vanzelf op een punt dat je de draad een beetje kwijt raakt. Terwijl het juist zo belangrijk is om het overzicht te behouden. Daarom is het fijn om je dachten op papier te zetten. Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Denk aan die ene deadline die er aan zit te komen, boodschappen die je niet moet vergeten of een verjaardag waar je nog wat voor moet regelen. Zo gauw het op papier staat, hoef je er even niet aan te denken.

5. Doe iets wat je al een tijdje uitstelt

Het uitstellen van dingen kost in je hoofd eigenlijk ontzettend veel (onnodige?) ruimte. Veel meer dan dat je het direct zou doen. Zonder dat je het misschien doorhebt of wilt, ben je er onbewust toch mee bezig. Bedenk dus wat je al een tijdje uitstelt en voer het uit! Ben je iets aan het uitstellen waar je eigenlijk geen zin in hebt? Spreek dan met jezelf een tijd af die je er aan besteedt (bijvoorbeeld 5 of 10 minuten). Als je eenmaal aan die vervelende taak begonnen bent, valt het in de praktijk vaak mee. Dan kun je het net zo goed even afmaken. Scheelt weer ruimte in je brein!

6. Beweeg!

Met een vol hoofd voel je je vaak moe. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Waarschijnlijk heb je helemaal geen puf om te bewegen. Toch is het fijn om even te bewegen. Dat betekent niet dat je dagelijks een uur naar de sportschool moet hoor, je kunt tijdens je lunchpauze bijvoorbeeld even een ommetje wandelen. Als je je fysiek inspant, komen er stofjes (endorfine) vrij. Van endorfine voel je je rustiger en gelukkiger. En dat merk je direct in je hoofd: want ook in je hoofd wordt het dan rustiger.

Welke tips heb jij om je hoofd leeg te maken als die erg vol zit? Ik ben benieuwd!

xx
Loes




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *